Back to resource overview

Ben ik nou zo simpel, of zijn jullie zo ingewikkeld?

Het allemaal toch zó complex

Als pvc-recycler houd ik mij dagelijks bezig met wet- en regelgeving. Wij handelen internationaal, dus hebben veel te maken met ‘transboundary movements’.  Nu is het allemaal toch zó complex geworden na de invoering van de Basel Conventie regelgeving in Europa!  Elk lidstaat mag de handhaving op zijn eigen manier interpreteren én handhaven. Hierdoor krijg je gekke situaties. Wat in het ene land wel mag, mag in het andere niet! Omdat onze zetel in Nederland staat houden wij ons aan de Nederlandse wet -en regelgeving houden. Prima. Maar als wij soms horen wat en hoe onze Spaanse of Duitse collega’s Internationaal verschepen, zonder extra uitleg, zonder extra paperassen, kunnen wij niet anders dan jaloers zijn!

 

Wat in het ene land wel mag, mag in het andere niet!

Wij kunnen niet anders dan jaloers zijn!

Alles begint bij de interpretatie; Wat is een grondstof? Volgens het woordenboek is een grondstof een materiaal wat in een proces gebruikt wordt om iets te maken of te fabriceren. Technisch gezien is ons verwerkte PVC een grondstof. Het kan namelijk direct ingezet worden om een nieuw product te worden. Maar omdat dit vroeger iets anders was, namelijk productie uitval, kan het toch niet zó simpel zijn? Omdat wij in Nederland graag doordraven, niets aan het toeval over willen laten, moet dit ook tot ver achter de komma worden uitgeschreven. Een plan wat uiteindelijk te laat zal komen, of zo ingewikkeld zal zijn, dat menig Nederlander zijn zetel direct in een ander land deponeert.

Of… Kunnen we even uitzoomen? Kunnen we even nadenken over de gigantische schaarste die er is? Dat men over de hele wereld staat te springen om PVC om van alles en nog wat mee te maken?  Dat het sowieso altijd beter is om het opnieuw te gebruiken dan te verbranden?  Of zeg ìk nu iets heel ingewikkelds?

 

Ministerie van I&W, ik richt mij tot u! Ik nodig u graag uit bij ons op de fabriek in Lelystad om te praten over PVC recycling. De zaken waar wij tegenaan lopen, het verschil in handhaving binnen Europa en hoe wij ons werk kunnen goed kunnen uitvoeren om ons steentje bij te dragen aan het Global Heating probleem. Laten we wel zijn; het is Global Heating, niet European Heating.